Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

8простих правил, як зберегти молодість мозку

Дата: 22.07.2024 20:57
Кількість переглядів: 48

 

ОТО,GETTYIMAG

Як і будь-якийскладниймеханізм, наш головниймозокпотребуєуваги і турботи, щоби й у зріломувіцівінпродовжувавдіяти так само активно і швидко, як в юні роки.

 

Що треба робити, щоби ваш мозок і в зрілому віці відмінно працював.

 

1. Не втрачайтевіри у своїздібності

Вам коли-небудьтраплялося, увійшовшивкімнату, одразу забути, навіщови, власне, сюдиприйшли?

Людина у віціможеприпустити, щоцеознака того, щоїїпам'ятьслабшає. Але такецілкомможестатися і з молодими.

Чому ж, коли йдеться про нашіздібності, ми з такою готовністюприпускаємонайгірше? Адженегативніприпущення, що не маютьпід собою реального підґрунтя, можутьврешті-решт і матеріалізуватися.

Щобицього не сталося, просто вірте у себе.

Досліджуючицепитанняпротягомостанньогодесятиліття, Дайна Турон з Університету штату ПівнічнаКароліна у США дійшлависновку, що з віком ми зазвичайвтрачаємовіру у власнірозумовіздібності, навітьякщоціздатностізбереглися в нас на цілкомвисокомурівні.

Тоді ми починаємоспиратися на різноманітні "милиці" - автонавігатор, записну книжку в мобільномутелефоні та інше.

Однак не піддаючисвіймозокрегулярнійперевірці, ми тим самим прискорюємойогорегрес.

Отже, якщо переступивши порігкімнати, ми справдізабуваємо, що нам у нійпотрібно, необхіднопочатитренуванняпам'ятіабозробититренінгбільшінтенсивним, ніжраніше.

 

2. Бережітьвуха

Якщопорушуєтьсязв'язокміжінтелектом і органами чуття, мозок неминуче страждає.

Частковавтрата слуху збільшуєнавантаження на увагу і зменшує число кориснихстимулів, якіпоступаютьззовні, призводячитим самим до скорочення "сіроїречовини".

Згідно з висновками одного дослідження, когнітивніздібностіможуть в результатіскоротитися на 24% протягом шести років. Незалежновідвікуважливоуникатиситуацій, якізношують слух.

Прослуховуваннягучної рок-музикипротягомлише 15 секунд на день достатньо для того, щобзашкодити слуху.

Та навітькористування феном для сушінняволоссячвертьгодини на день можезавдатишкодидрібнимклітинам, яківідповідають за прийомзвуківізнавколишнього простору.

Ну а якщовивважаєте, що слух у вас вжепорушений, зверніться до лікаря - проблему кращезавждивирішувати на ранніхстадіях.

 

3. Примушуйтесвіймозокпрацювати

Замість того, щобвитрачати час на вправи для мозкучирозгадуваннякросвордів (відякихвзагалікористінебагато), займітьсясерйознішою "гімнастикою" - грою на фортепіано, наприклад, абовивченняміноземноїмови.

І те, й друге активізуєцілу низку навичок, розвиваючипам'ять, увагу, моторику і сенсорнесприйняття.

Опануванняіноземноїмовиаботехнікигри на музичномуінструментінадаютьмозкугнучкість і еластичність, допомагаючийому не втратитицихвластивостей з роками.

В результатіпроведеногонещодавнодослідженняз'ясувалося, що у музикантіввірогідністьвиникненнястаречоїдеменції на 60% нижча, ніж у людей, які не грають на музичнихінструментах.

Іншедослідженнявстановило, щовивченняоднієїіноземноїмовивіддаляєнебезпекурозвиткухвороби Альцгеймера на п'ятьроків.

Музичнаабомовна практика принаймнідадуть вам можливістьвиявити і гіднооцінитисвоїздібності.

А якщовивважаєте, що у вас занадто складна робота для того, щобище ймовививчати, вам дужепощастило. Професії, якіпотребуютьвисокогоінтелектуальногонавантаження, тримаютьмозокутонусі.

Хочапіслявиходу на пенсіюпозитивнийефектзбережетьсянедовго.

 

4. Правильно харчуйтесь

Ожиріннязгубне, зокрема, й для головного мозку. Холестерин, якийнакопичується в артеріях, обмежує доступ крові до мозку. В результатіпорушеного кровотоку йому буде бракуватинеобхідної для нормальногофункціонуваннякількостіїжі і кисню.

До того ж нейронивкрайчутливідогормонів, щовиробляєшлунково-кишковий тракт, як-от інсулін.АВТОР ФОТО,UNSPLASH

Дієта, яка складаєтьсяпереважно з солодкої і висококалорійноїїжі, можепорушитиінсуліновусигналізацію, спровокувавшиланцюговуреакцію, яка в підсумкупризведе до утворення в судинахмозкуатеросклеротичнихбляшок.

Гарна новина полягає в тому, щопевніречовини, як-от жирнікислоти Омега-3, а такожвітаміни D і B12, гальмуютьстаріннямозку.

Цепояснює,чому у людей похилоговіку, якідотримуютьсясередземноморськоїдієти, когнітивнінавичкизберігаються на тому ж рівні, що й у людей на сім з половиною роківмолодших.

 

5. Не вживайте алкоголь

Безпечноїдози алкоголю не існує.

Люди, щозовсім не споживають алкоголь, мають на 22% меншішансирозвинути хворобу Альцгеймеру, ніжті, хто регулярно споживаєнадмірнукількість спиртного. Такірезультатиопублікували в журналіАмериканськоїмедичноїасоціації (JAMA). 

 

6. Більшерухайтесь

Нам часто здається, щомозок не пов'язанийу першу чергу з м'язами. Однакнасправдіпідтриманнятіла в гарнійфізичнійформі є найкращим способомзберегтиздоровим й мозок.

Фізичнінавантаженнятіла не тількипокращуютьприпливкрові до мозку, а й сприяютьпідвищеннюкількостіпротеїнів, якістимулюютьзростання і розвитокнейронних мереж мозку.ОР ФОТО,UNSPLASH

Позитивнийефектвідрухувиявляєтьсяпротягомвсьогожиття.

Школярі, якіходять до школипішки, звичайнокращевчаться, а пенсіонери, що регулярно гуляють, демонструютьгострішупам'ять і вищийрівеньконцентраціїуваги.

Для мозковоїдіяльності є корисниминайрізноманітнішітілесні практики, від легких аеробних (кардіо) тренувань до силових занять і навітьбодібілдингу. Оберіть режим, якийнайкращевідповідаєвашомутеперішньомурівнюфізичноїпідготовки.

 

7. Дотримуйтесь режиму сну

Нормальний сон дужеважливийдляздоров’ямозку. Лягатиспатипотрібно до півночі і спати 7-8 годин. Доведено вченими, щостареченедоумствочастішерозвивалося у людей, які спали менше 6 годин на добу. Щоб сон бувздоровим, відмовтеся в ліжкувідгаджетів і телевізора. Спатикраще в провітреномуприміщенні і без світла.

 

 8. Будьте оптимістами

Знаходьте причини посміхатисякожен день. Вчені довели, щоризикрозвиткустаречогонедоумствазначновище у тих, хтопесимістично ставиться до життя. Зустрічі з друзями, подорожі, активнийвідпочинок – все цесприятливовпливаєна роботу мозку.

Спілкування з друзями і родичами стимулює нас, надихає на експерименти, звільняє від стресів і депресії.

Дослідження, яке проводилосянещодавносередсімдесятирічних людей, показало дивовижнірезультати.ОР ФОТО,UNSPLASH

У найактивніших в соціальномуплані людей імовірністьзниженнякогнітивноїактивності у 12-річній перспективі на 70% менше, ніж у тих, хтоведезамкненийспосібжиття.

Пам'ять, увага, загальнашвидкістьобробкиданихмозком - все цетількивиграєвід живого людського контакту.

Вченістверджують, щоєдиногоуніверсальногозасобу для підтримкимозковоїактивності не існує.

Ті, кого роки, здається, тількиприкрашають, ведутьспосібжиття, якийпоєднуєзбалансованехарчування, фізичнуактивність і коло улюбленихдрузів.

 

І це рецепт не лишепідтримкимозку, але й щасливого та здорового життя.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь