Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

ПІДТОПЛЕННЯ: ПРАВИЛА ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ

Дата: 08.05.2024 16:40
Кількість переглядів: 61

 

У зв’язку з сезоннимпідняттям води в річках є ризик  ускладненнясанітарно-епідемічноїситуації у районах, якірозташовані в безпосереднійблизькостібіляводнихартерій.

 

Нагадуємо прості та важливі правила, яких слід дотримуватися під час паводків – аби убезпечити себе від хвороб, пов’язаних з наслідками підтоплень.

 

Отже – щоробити, щобубезпечитисявідінфікуваннянебезпечними хворобами чиотруєннянебезпечнимиречовинами на підтопленихтериторіях?

  1. Відмовтесявідвживання води з криниць та каптажів!
  2. Річкачикриниця у дворі – більше не є перевіренимиджерелами води. Як і водопровід, призначений для технічнихцілей.
  3. Використовуйте для приготуванняїжі, господарських та гігієнічних потреб тількибезпечну воду. Безпечноюможе бути бутильованаабопривізнапитна вода, чи та, що очищена спеціальнимизасобами.
  4. Кип’ятітьабодезінфікуйте в іншийспосіб воду, взяту для пиття, миттяфруктів, ягідчи посуду. Протепам’ятайте, кип’ятіння води і знезараженняїїспеціальнимизасобами (таблетками для очищення) не позбавляєїївідхімічногозабруднення.
  5. Особливо уважнопотрібноставитися до води, яку споживаютьдіти, або яка використовуються для приготуванняїжі і дотриманнягігієнидітей.
  6. Якщовимаєтеелектричну помпу або насос, якікачають воду зісвердловини, не наближайтесядонеї, покиїї не перевірятьелектрики – цедопоможеуникнутиураженняструмом.
  7. Відмовтесявідпродуктів, якібулипідтоплені водою (навітьвідконсервації).
  8. Піддавайтевсіпродуктитермічнійобробці (варіння, смаження, запікання).
  9. Ретельномийте руки з милом.
  10. Не вбирайтеся в одяг, якийбувзабрудненийпід час підтоплення, без попередньогопрання та дезінфекції.

 

Воду з колодязіввідповідно до методики доведетьсявідкачати, очиститистінивіднальоту, а дно від осаду та сміття, продезінфікувати. Післяцього треба заповнити резервуар і зновувідкачати воду. Користуватисяколодяземможналишепіслянаступногозаповнення та проведення лабораторного контролю води в ньому. До речі, процедуру очищенняпотрібнопроводити раз на рік.

 

Не використовуйте воду з природнихджерел, покиспеціалістицентрів контролю та профілактики хвороб не проведутьїїлабораторнетестування на вмістнебезпечнихречовин та збудників хвороб. Водночасможутьзнадобитисядовгостроковізапобіжні заходи (зокрема, повторнетестування), щобивпевнитися в безпеці води.

 

Пам’ятайте, якщовипомітили у себе чисвоїхблизькихознакиінфекційнихзахворюваньчиотруєння – терміновозверніться до лікаря!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь