Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

20 лютого в Україні День Героїв Небесної Сотні.

Дата: 19.02.2024 12:37
Кількість переглядів: 80

Створений для вшанування пам'яті тих людей, які загинули під час мирного народного протесту. Почалося все ще в листопаді 2013 року, коли тодішній президент України Віктор Янукович попри обіцянки відмовився дотримуватися Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Від вечора 21 листопада на Майдані Незалежності почали збиратися люди на мирний протест. Проте влада лише стягувала до столиці спецпідрозділ "Беркут" і не зважала на бажання мітингарів. Вночі проти 30 листопада Янукович вдався до силового розгону нібито для того, щоб встановити на площі новорічну ялинку.

Жорстоке побиття людей обурило суспільство і 1 грудня на Майдані зібралося ще більше людей, які вимагали вже відставки очільників силових структур. Настрої швидко змінювалися і люди зрозуміли, що без відставки уряду нічого не зможуть домогтися. В ніч проти 11 грудня силовики знову здійснили спробу розігнати мітинг, але вона не вдалася. Перші жертви з'явилися в січні 2014 року.

18 лютого до Верховної Ради рушила колона беззбройних мітингарів, проте їх зустріли "Беркут" і так звані "тітушки". Багато людей отримало поранення, двоє загинуло. Увечері силовики висунули вимогу, щоб Майдан покинули діти і жінки, а самі почали наступ. Близько 20 людей загинуло від куль та осколків гранат. Відбити Майдан вдалося вранці 19 лютого, а вже 20 лютого став найкривавішим днем в історії Революції Гідності. Силовиками була застосована вогнепальна зброя. Було вбито близько 70 осіб.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь