Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

20 лютого в Україні День Героїв Небесної Сотні.

Дата: 19.02.2024 12:37
Кількість переглядів: 94

Створений для вшанування пам'яті тих людей, які загинули під час мирного народного протесту. Почалося все ще в листопаді 2013 року, коли тодішній президент України Віктор Янукович попри обіцянки відмовився дотримуватися Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Від вечора 21 листопада на Майдані Незалежності почали збиратися люди на мирний протест. Проте влада лише стягувала до столиці спецпідрозділ "Беркут" і не зважала на бажання мітингарів. Вночі проти 30 листопада Янукович вдався до силового розгону нібито для того, щоб встановити на площі новорічну ялинку.

Жорстоке побиття людей обурило суспільство і 1 грудня на Майдані зібралося ще більше людей, які вимагали вже відставки очільників силових структур. Настрої швидко змінювалися і люди зрозуміли, що без відставки уряду нічого не зможуть домогтися. В ніч проти 11 грудня силовики знову здійснили спробу розігнати мітинг, але вона не вдалася. Перші жертви з'явилися в січні 2014 року.

18 лютого до Верховної Ради рушила колона беззбройних мітингарів, проте їх зустріли "Беркут" і так звані "тітушки". Багато людей отримало поранення, двоє загинуло. Увечері силовики висунули вимогу, щоб Майдан покинули діти і жінки, а самі почали наступ. Близько 20 людей загинуло від куль та осколків гранат. Відбити Майдан вдалося вранці 19 лютого, а вже 20 лютого став найкривавішим днем в історії Революції Гідності. Силовиками була застосована вогнепальна зброя. Було вбито близько 70 осіб.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь