Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

           Дотримання повітряно-теплового режиму в  закладах освіти

Дата: 11.01.2024 16:03
Кількість переглядів: 124

  Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в  Житомирській   області  нагадує, що в зв’язку з різким похолоданням, несприятливими погодними умовами необхідно  звернути  увагу  та  подбати  про  забезпечення  дотримання температурного режиму  в закладах  освіти.

     Мікрокліматичні умови у навчальних приміщеннях – один з важливих санітарно-гігієнічних факторів, від якого залежить стан здоров’я дитини. Вікові особливості терморегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін температури. Порушення меж теплового режиму приміщення  може  спровокувати погіршення здоров’я та загострення хронічних захворювань.
   Підвищення температури в кімнаті понад 24-25 °С може викликати головний біль, зниження уваги та працездатності. При температурі нижче 16-15 °С створюються всі умови для виникнення та загострення захворювань органів дихання, а також загострення інших хронічних хвороб.

     Показником, який більш комплексно характеризує температуру повітря є відносна вологість. Слід пам’ятати, що як занадто вологе так і занадто сухе повітря стає причиною порушення здорового мікроклімату приміщення та виникнення захворювань дихальних шляхів, серцево-судинної системи, алергічних реакцій і дерматитів.

      Нормативні  показники  повітряно-теплового  режиму  в  закладах  освіти зазначені  у відповідних  Санітарних  регламентах.

      Для  закладів загальної  середньої освіти відносна вологість повітря має бути 40-60 %; температура повітря в класних кімнатах 17-20 °C, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18 °C, в спортивному залі 15-17 °C, в роздягальнях при спортивному залі 19-23 °C, в актовому залі 17-20 °C, в бібліотеці 16-18 °C, в медичних кабінетах 21-23 °C, в рекреаціях 16-18 °C, в спальних приміщеннях 18-20 °C; у вестибюлі, гардеробі 16-19 °C; в санітарних вузлах 17-21 °C; в душових не нижче 25 °C (п.7 розділу IV Санітарного  регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого Наказом МОЗ України 25.09. 2020  № 2205).

Для  закладів  дошкільної  освіти оптимальною температурою у групових осередках є +19-23 °С. У приміщеннях басейну - +29-30 °С. У залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19 °С. У теплих переходах - не менше +15 °С. Вологість повітря не повинна виходити за допустимі межі 40-60% (пп.1,4 розділу VІ Санітарного  регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого Наказом МОЗ України 24.03.2016  № 234). 

       Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно приміщення закладів  освіти забезпечити термометрами.  Але  крім  цього,  засновник (власник) закладу  освіти організовує  лабораторний  контроль показників  мікроклімату (температура, вологість)   не  рідше  2-х разів  на  рік (не менше  6 вимірів). 

        Не  менш важливим  для зменшення випадків захворювань на гострі респіраторні інфекції та загострення хронічної захворюваності є також забезпечення  чистоти  повітря  в  приміщеннях  шляхом  регулярного  вологого  прибирання, дотримання  нормативної  наповнюваності  класів, використання  провітрювання  з  урахуванням  погодних  умов  та  санітарних  вимог. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь