Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

           Дотримання повітряно-теплового режиму в  закладах освіти

Дата: 11.01.2024 16:03
Кількість переглядів: 164

  Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в  Житомирській   області  нагадує, що в зв’язку з різким похолоданням, несприятливими погодними умовами необхідно  звернути  увагу  та  подбати  про  забезпечення  дотримання температурного режиму  в закладах  освіти.

     Мікрокліматичні умови у навчальних приміщеннях – один з важливих санітарно-гігієнічних факторів, від якого залежить стан здоров’я дитини. Вікові особливості терморегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін температури. Порушення меж теплового режиму приміщення  може  спровокувати погіршення здоров’я та загострення хронічних захворювань.
   Підвищення температури в кімнаті понад 24-25 °С може викликати головний біль, зниження уваги та працездатності. При температурі нижче 16-15 °С створюються всі умови для виникнення та загострення захворювань органів дихання, а також загострення інших хронічних хвороб.

     Показником, який більш комплексно характеризує температуру повітря є відносна вологість. Слід пам’ятати, що як занадто вологе так і занадто сухе повітря стає причиною порушення здорового мікроклімату приміщення та виникнення захворювань дихальних шляхів, серцево-судинної системи, алергічних реакцій і дерматитів.

      Нормативні  показники  повітряно-теплового  режиму  в  закладах  освіти зазначені  у відповідних  Санітарних  регламентах.

      Для  закладів загальної  середньої освіти відносна вологість повітря має бути 40-60 %; температура повітря в класних кімнатах 17-20 °C, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18 °C, в спортивному залі 15-17 °C, в роздягальнях при спортивному залі 19-23 °C, в актовому залі 17-20 °C, в бібліотеці 16-18 °C, в медичних кабінетах 21-23 °C, в рекреаціях 16-18 °C, в спальних приміщеннях 18-20 °C; у вестибюлі, гардеробі 16-19 °C; в санітарних вузлах 17-21 °C; в душових не нижче 25 °C (п.7 розділу IV Санітарного  регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого Наказом МОЗ України 25.09. 2020  № 2205).

Для  закладів  дошкільної  освіти оптимальною температурою у групових осередках є +19-23 °С. У приміщеннях басейну - +29-30 °С. У залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19 °С. У теплих переходах - не менше +15 °С. Вологість повітря не повинна виходити за допустимі межі 40-60% (пп.1,4 розділу VІ Санітарного  регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого Наказом МОЗ України 24.03.2016  № 234). 

       Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно приміщення закладів  освіти забезпечити термометрами.  Але  крім  цього,  засновник (власник) закладу  освіти організовує  лабораторний  контроль показників  мікроклімату (температура, вологість)   не  рідше  2-х разів  на  рік (не менше  6 вимірів). 

        Не  менш важливим  для зменшення випадків захворювань на гострі респіраторні інфекції та загострення хронічної захворюваності є також забезпечення  чистоти  повітря  в  приміщеннях  шляхом  регулярного  вологого  прибирання, дотримання  нормативної  наповнюваності  класів, використання  провітрювання  з  урахуванням  погодних  умов  та  санітарних  вимог. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь