Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Підлітки з 14 роківможутьсамостійнозвернутися до юристів по допомогу щодо скасування свого усиновлення

Дата: 19.10.2023 15:41
Кількість переглядів: 76

 

 

Діти з 14 років, якімаютьнамірскасуватисвоєусиновлення, можутьзвернутися по безоплатнуправничудопомогу. 

 

Якщоусиновленнясуперечитьінтересамдитини, не забезпечуєїїсімейноговиховання, якщоміжусиновлювачем і дитиноюсклалисястосунки, якіроблятьнеможливимиїхнєспільнепроживання і виконанняусиновлювачемсвоїхбатьківськихобов'язків, такеусиновленняможнаскасуватирішенням суду.

 

Щоботриматибезоплатнуфаховудопомогу для розв’язанняцьогопитання, підліткиможутьсамостійнозвернутися до системи БПД. Юристидопоможутьскластипозовнузаявудо суду та забезпечатьпредставництвоінтересівдитини у суді.

 

Ранішеусиновленадитина будь-якоговіку могла скасуватиусиновлення, лишезвернувшись до бюро правничоїдопомоги через свого законного представника.

 

Наприклад, у 2022 році до одного з бюро правничоїдопомоги на Полтавщинізвернуласяшістнадцятирічна Ярослава, яка хотіласкасуватисвоєусиновлення, оскількивродинісклалисястосунки, якіробилиїхнєспільнепроживаннянеможливим та призводили до стражданьусіхчленівродини. Усиновителінеодноразовозверталисядоорганівнаціональноїполіції з приводу поведінкисвоєїдоньки.

 

Оскількисамостійноцезробитидівчина не мала права, під час наступноговізиту до бюро їїсупроводжувавзаконнийпредставник – усиновитель. Самевін в інтересахдитини подав звернення про надання  безоплатноївторинноїправничоїдопомоги, щопередбачаласкладенняпроцесуальнихдокументів та здійсненняпредставництваінтересівдитини у судіпід час розглядуцивільноїсправи про скасуванняусиновлення.

 

Призначаючи адвоката дитині, центр з наданнябезоплатноївторинноїправничоїдопомогицим самим гарантував, щоїїінтереси та права будутьзахищені, адвокат допоможеїйпідготуватися до слухань у суді та допомагатимевисловитисвоїпобажання та думки перед судом. Скасуванняусиновленнямає бути в інтересах і на користьсамоїдитини.

 

У результатірозглядусправи суд зробиввисновок, що подальше спільнепроживання і  виконанняусиновлювачамисвоїхбатьківськихобов’язківнеможливе, скасувавусиновлення та внісзміни до актовогозапису про народженнядівчини, виключившивідомості про усиновлювачів як батьківнеповнолітньої.

 

Отож, раніше, щобскасуватисвоєусиновлення, дитинідоводилосязалучати до цьогопроцесусвого законного представника, босамостійно вона не мала права подати заяву про наданняїйвторинноїправничоїдопомоги. А зараз діти, якимвиповнилося 14 років, зможутьцезробитисамостійно.

 

Приймаючирішення про скасуванняусиновлення, потрібнопам’ятати, що у цьомувипадку:

  • припиняються на майбутнє права та обов'язки, щовиникли у зв'язку з усиновленнямміждитиною та усиновлювачем і його родичами;
  • відновлюються права та обов'язкиміждитиною та її батьками, іншими родичами за походженням;
  • дитинапередається за бажаннямбатьківабоіншихродичівїм, а якщоценеможливо, вона передаєтьсяпідопіку органу опіки та піклування.
  • дитинамає право на збереженняпрізвища, імені та по батькові, які вона одержала у зв'язку з усиновленням. За бажаннямдитиниїйприсвоюєтьсяпрізвище, ім'я, по батькові, які вона мала до усиновлення.

 

Відповідно до Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про скасуванняусиновленнячивизнанняйогонедійсниммають: батьки, усиновлювач, опікун, піклувальник, орган опіки та піклування, прокурор, усиновленадитина, яка досягла 14 років.

 

Як дитинізвернутися до системи БПД

 

Отриматиправничудопомогуможна у найближчому бюро правничоїдопомоги:  https://bit.ly/bpd_buro

Або скористатися одним з дистанційнихсервісівсистеми:

  • контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінкизістаціонарних та мобільнихтелефонівв межах Українибезкоштовні)
  • зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103
  • написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

 

МатеріалпідготовленийКоординаційним центром з наданняправовоїдопомоги.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь