Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Підлітки з 14 роківможутьсамостійнозвернутися до юристів по допомогу щодо скасування свого усиновлення

Дата: 19.10.2023 15:41
Кількість переглядів: 87

 

 

Діти з 14 років, якімаютьнамірскасуватисвоєусиновлення, можутьзвернутися по безоплатнуправничудопомогу. 

 

Якщоусиновленнясуперечитьінтересамдитини, не забезпечуєїїсімейноговиховання, якщоміжусиновлювачем і дитиноюсклалисястосунки, якіроблятьнеможливимиїхнєспільнепроживання і виконанняусиновлювачемсвоїхбатьківськихобов'язків, такеусиновленняможнаскасуватирішенням суду.

 

Щоботриматибезоплатнуфаховудопомогу для розв’язанняцьогопитання, підліткиможутьсамостійнозвернутися до системи БПД. Юристидопоможутьскластипозовнузаявудо суду та забезпечатьпредставництвоінтересівдитини у суді.

 

Ранішеусиновленадитина будь-якоговіку могла скасуватиусиновлення, лишезвернувшись до бюро правничоїдопомоги через свого законного представника.

 

Наприклад, у 2022 році до одного з бюро правничоїдопомоги на Полтавщинізвернуласяшістнадцятирічна Ярослава, яка хотіласкасуватисвоєусиновлення, оскількивродинісклалисястосунки, якіробилиїхнєспільнепроживаннянеможливим та призводили до стражданьусіхчленівродини. Усиновителінеодноразовозверталисядоорганівнаціональноїполіції з приводу поведінкисвоєїдоньки.

 

Оскількисамостійноцезробитидівчина не мала права, під час наступноговізиту до бюро їїсупроводжувавзаконнийпредставник – усиновитель. Самевін в інтересахдитини подав звернення про надання  безоплатноївторинноїправничоїдопомоги, щопередбачаласкладенняпроцесуальнихдокументів та здійсненняпредставництваінтересівдитини у судіпід час розглядуцивільноїсправи про скасуванняусиновлення.

 

Призначаючи адвоката дитині, центр з наданнябезоплатноївторинноїправничоїдопомогицим самим гарантував, щоїїінтереси та права будутьзахищені, адвокат допоможеїйпідготуватися до слухань у суді та допомагатимевисловитисвоїпобажання та думки перед судом. Скасуванняусиновленнямає бути в інтересах і на користьсамоїдитини.

 

У результатірозглядусправи суд зробиввисновок, що подальше спільнепроживання і  виконанняусиновлювачамисвоїхбатьківськихобов’язківнеможливе, скасувавусиновлення та внісзміни до актовогозапису про народженнядівчини, виключившивідомості про усиновлювачів як батьківнеповнолітньої.

 

Отож, раніше, щобскасуватисвоєусиновлення, дитинідоводилосязалучати до цьогопроцесусвого законного представника, босамостійно вона не мала права подати заяву про наданняїйвторинноїправничоїдопомоги. А зараз діти, якимвиповнилося 14 років, зможутьцезробитисамостійно.

 

Приймаючирішення про скасуванняусиновлення, потрібнопам’ятати, що у цьомувипадку:

  • припиняються на майбутнє права та обов'язки, щовиникли у зв'язку з усиновленнямміждитиною та усиновлювачем і його родичами;
  • відновлюються права та обов'язкиміждитиною та її батьками, іншими родичами за походженням;
  • дитинапередається за бажаннямбатьківабоіншихродичівїм, а якщоценеможливо, вона передаєтьсяпідопіку органу опіки та піклування.
  • дитинамає право на збереженняпрізвища, імені та по батькові, які вона одержала у зв'язку з усиновленням. За бажаннямдитиниїйприсвоюєтьсяпрізвище, ім'я, по батькові, які вона мала до усиновлення.

 

Відповідно до Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про скасуванняусиновленнячивизнанняйогонедійсниммають: батьки, усиновлювач, опікун, піклувальник, орган опіки та піклування, прокурор, усиновленадитина, яка досягла 14 років.

 

Як дитинізвернутися до системи БПД

 

Отриматиправничудопомогуможна у найближчому бюро правничоїдопомоги:  https://bit.ly/bpd_buro

Або скористатися одним з дистанційнихсервісівсистеми:

  • контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінкизістаціонарних та мобільнихтелефонівв межах Українибезкоштовні)
  • зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103
  • написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

 

МатеріалпідготовленийКоординаційним центром з наданняправовоїдопомоги.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь