Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

СПОЖИВАННЯГРИБІВ: 10 ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

Дата: 26.09.2023 09:50
Кількість переглядів: 54

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоніхарчуваннямешканцівбагатьохрегіонівУкраїни. На територіїнашоїкраїни росте майже 2000видівшапинковихгрибів, до 500 з них вважаютьїстівними. Найчастішегрибивикористовують як приправи до стравабо ж у консервованомувигляді.


Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР),мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковинахітин, що входить доїхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковомутракті, томугрибивважають «важкою» їжею.

 

Отруйні гриби   містять небезпеку для здоров’я та життя.  Щороку в нашій країні жертвами   «тихого полювання» стають десятки людей.  У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.


Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки

1.Уважнооглядайтегриби: звертайтеувагу на коліркапелюшка, губки, ніжки.
2.Збирайтелише добре знайомі вам гриби. За найменшогосумнівуодразувикиньте гриб, не залишайтейогопоряд з іншими.
3.Не берітьзанадтомолодічистарігриби–їх легко переплутати з отруйними.
4. Не збирайтегрибипоблизу трас, промисловихпідприємств, забрудненихтериторій: грибивбирають в себе отруйніречовини, зокремаважкі метали.
5. Не збирайтегриби в посушливу погоду: в цейчас гриб пересихає, віддає воду і збільшуєконцентраціютоксинів.
6.Не куштуйтесирігриби.
7. Вдомаще раз ретельноперевіртегриби: всісумнівні треба викинути.
8.Готуйтегрибипротягомпершоїдобипіслязбирання.
9. У випадкуотруєння, у жодномуразі не займайтесясамолікуванням – це небезпечно для життя!

10. Вживатигриби не рекомендовано вагітним, жінкам, якігодуютьгрудьми, та літнім людям. Не вартогодувати грибами чистравами з них дітей до 12 років.

 

Якщо все ж отруїлися грибами, правила першоїдопомогинаступні:

  • терміновотелефонуйте до швидкої - 103;
  • прийміть сорбент;
  • промийтешлунок водою;
  • дотримуйтесяпостільного режиму;
  • пийтебагато води та прохолодного чаю.

 

Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навітьдоситьнебезпечніумовноїстівнігриби!



Відділепідеміологічногонагляду (спостереження)

та профілактикинеінфекційнихзахворювань

ДУ «Житомирський обласний центр к

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь