СПОЖИВАННЯГРИБІВ: 10 ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоніхарчуваннямешканцівбагатьохрегіонівУкраїни. На територіїнашоїкраїни росте майже 2000видівшапинковихгрибів, до 500 з них вважаютьїстівними. Найчастішегрибивикористовують як приправи до стравабо ж у консервованомувигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР),мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковинахітин, що входить доїхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковомутракті, томугрибивважають «важкою» їжею.
Отруйні гриби містять небезпеку для здоров’я та життя. Щороку в нашій країні жертвами «тихого полювання» стають десятки людей. У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.
Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки
1.Уважнооглядайтегриби: звертайтеувагу на коліркапелюшка, губки, ніжки.
2.Збирайтелише добре знайомі вам гриби. За найменшогосумнівуодразувикиньте гриб, не залишайтейогопоряд з іншими.
3.Не берітьзанадтомолодічистарігриби–їх легко переплутати з отруйними.
4. Не збирайтегрибипоблизу трас, промисловихпідприємств, забрудненихтериторій: грибивбирають в себе отруйніречовини, зокремаважкі метали.
5. Не збирайтегриби в посушливу погоду: в цейчас гриб пересихає, віддає воду і збільшуєконцентраціютоксинів.
6.Не куштуйтесирігриби.
7. Вдомаще раз ретельноперевіртегриби: всісумнівні треба викинути.
8.Готуйтегрибипротягомпершоїдобипіслязбирання.
9. У випадкуотруєння, у жодномуразі не займайтесясамолікуванням – це небезпечно для життя!
10. Вживатигриби не рекомендовано вагітним, жінкам, якігодуютьгрудьми, та літнім людям. Не вартогодувати грибами чистравами з них дітей до 12 років.
Якщо все ж отруїлися грибами, правила першоїдопомогинаступні:
- терміновотелефонуйте до швидкої - 103;
- прийміть сорбент;
- промийтешлунок водою;
- дотримуйтесяпостільного режиму;
- пийтебагато води та прохолодного чаю.
Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навітьдоситьнебезпечніумовноїстівнігриби!
Відділепідеміологічногонагляду (спостереження)
та профілактикинеінфекційнихзахворювань
ДУ «Житомирський обласний центр к
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»