Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Злочини без строку давності: як допомогти людям, якізазнали сексуального насильствапід час війни

Дата: 14.08.2023 17:03
Кількість переглядів: 117

 

Україна зараз йде шляхом, якийраніше не доводилосядолатижоднійкраїні: ми почали розслідуватисексуальнізлочиниокупантівще до того, як закінчиласявійна. Іншідержавипід час бойовихдійзаймалисялишедокументуванням таких злочинів. А от розслідуватисексуальненасильствоагресора, доки ще не стихли обстріли та частинатериторіїперебуває в окупації, Українанаважиласяпершою. Утім, процесдещосповільнений.  Нині в Українірозслідують, за даними ГПУ, менше 200 випадків. 

Чомупостраждалі не розповідають про пережите 

У роботізізлочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Українавжестикнулася з проблемою – нестачеюсвідчень. Ті, хто пережив сексуальненасильство, рідкоготові про цеговорити. І це не дивно – післядеокупаціїтериторійпостраждаліпередусімдбають про власнубезпеку: виїжджають до інших областей чи за кордон. І доступ до них, як до свідківчипотерпілих, ускладнюється. Крім того, такізлочини у нас і досістигматизовані. Частинапостраждалих не хочуть, щоб про те, щотрапилося, дізналисяродичі, знайомічисусіди, тож не звертаютьсяіззаявами. Тому кількістьзлочинів, якимивжезаймаютьсяправоохоронніоргани, ажніяк не відображаєреальноїкартини. 

Деякіпостраждаліможуть не усвідомлювати, що пережили сексуальненасильство. Однак, до таких злочинів, окрімзґвалтування, належать і травмуваннястатевихорганів, чинавітьпогрозайоговчинити, спробазґвалтування. А щепримусовеоголення, якечимало наших громадянзмушенібулипроходити на російських блокпостах. 

Звернутись по допомогуможназавжди: сексуальнізлочинипід час конфліктів не мають строку давності

Заявити про пережитеможна і за декількароківпісляінциденту. Сексуальнізлочини, як і іншівоєннізлочини, не мають строку давності. Але з часом  доказивтрачаються, деталізабуваються, і розслідувати буде складніше. Бонашапсихікапобудована так, щобивитіснити і забути найстрашнішіподії. 

Тожмояпорада як юриста: щойновідчуєте, щоготові – не мовчіть. Якщоніяковоодразуйти до правоохоронців, можназвернутися до громадськихорганізацій. Вони тежзабезпечуютьпідтримкупостраждалимвід сексуального насильства, зокрема, і юридичну. Ви також можете звернутися по безоплатнуправовудопомогу до системи БПД. Ми допоможемоскластизаяву до правоохороннихорганів та призначимо адвоката, який буде супроводжуватипід час досудовогослідства і розглядусправи в суді. І це не лишеюридична, а й просто дружняпідтримка. Крім того, в нас є мережа партнерів, якихможутьзалучати, якщо, до прикладу, потрібенсупровід психолога. І звісно, до системи БПД можназвернутисяанонімно, щобпроконсультуватися та дізнатися алгоритм подальшихдій. 

Правова система, яка не травмує

Як на мене, надаліукраїнськаправова система ставатиме все більшлюдиноцентричною. Гадаю, нас чекаєствореннячиоб’єднаннярізнихорганів у структури, схожі на модель “Барнахус”. Це модель дружньогоопитуваннядитини, яка постраждалавіднасильства. Фахівці в єдиномупросторіпроводятьопитування, тут же роблять і медичнийогляд, якщо треба, надаютьпсихологічнупідтримку, – і все це за один раз, не викликаючидитинузнову і знову. Адаптувавшизаконодавство, таку модель можназастосувати і для дорослих, якіпостраждаливідсексуальнихзлочинів.  

Чибудутьрепарації для постраждалих

Маємоще один виклик — отриматирепарації. І тут, я певен, Україназробить все можливе. Вже зараз Міністерствосоціальноїполітики та МіністерствоюстиціїУкраїнипрацюють над тим, як отриматикоштивідкраїни-агресора, і як забезпечитивиплатуцихкоштів людям, якіпостраждаливід сексуального насильстваокупантів. Щемають бути ухваленівідповіднізаконопроекти. У світівжерозробиличималомеханізмів для таких справ: десьвиплатибулиодноразовими, десьїхсплачували роками, а десь – і пожиттєво. Покинеможливоспрогнозувати, як і в якомуобсязівиплачуватимутьцікошти. Проте моя думка – репараціїбудуть. 

Щобільше, я впевнений, щооб’єднавшизусилляфахівціврізнихгалузей: юристів, психологів, медиків; зусилляпредставниківдержави та громадського сектору – ми зможемодосягтиспільної мети. А саме – допомогти людям, якіпостраждаливідзлочинівокупантів. Джерело: https://censor.net/ua/b3422010

За інформацією Координаційного центру з наданняправовоїдопомоги.

Оксана Сергієнко -  фахівчиняКоростенського МЦ з надання БВПД



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь