Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Злочини без строку давності: як допомогти людям, якізазнали сексуального насильствапід час війни

Дата: 14.08.2023 17:03
Кількість переглядів: 127

 

Україна зараз йде шляхом, якийраніше не доводилосядолатижоднійкраїні: ми почали розслідуватисексуальнізлочиниокупантівще до того, як закінчиласявійна. Іншідержавипід час бойовихдійзаймалисялишедокументуванням таких злочинів. А от розслідуватисексуальненасильствоагресора, доки ще не стихли обстріли та частинатериторіїперебуває в окупації, Українанаважиласяпершою. Утім, процесдещосповільнений.  Нині в Українірозслідують, за даними ГПУ, менше 200 випадків. 

Чомупостраждалі не розповідають про пережите 

У роботізізлочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Українавжестикнулася з проблемою – нестачеюсвідчень. Ті, хто пережив сексуальненасильство, рідкоготові про цеговорити. І це не дивно – післядеокупаціїтериторійпостраждаліпередусімдбають про власнубезпеку: виїжджають до інших областей чи за кордон. І доступ до них, як до свідківчипотерпілих, ускладнюється. Крім того, такізлочини у нас і досістигматизовані. Частинапостраждалих не хочуть, щоб про те, щотрапилося, дізналисяродичі, знайомічисусіди, тож не звертаютьсяіззаявами. Тому кількістьзлочинів, якимивжезаймаютьсяправоохоронніоргани, ажніяк не відображаєреальноїкартини. 

Деякіпостраждаліможуть не усвідомлювати, що пережили сексуальненасильство. Однак, до таких злочинів, окрімзґвалтування, належать і травмуваннястатевихорганів, чинавітьпогрозайоговчинити, спробазґвалтування. А щепримусовеоголення, якечимало наших громадянзмушенібулипроходити на російських блокпостах. 

Звернутись по допомогуможназавжди: сексуальнізлочинипід час конфліктів не мають строку давності

Заявити про пережитеможна і за декількароківпісляінциденту. Сексуальнізлочини, як і іншівоєннізлочини, не мають строку давності. Але з часом  доказивтрачаються, деталізабуваються, і розслідувати буде складніше. Бонашапсихікапобудована так, щобивитіснити і забути найстрашнішіподії. 

Тожмояпорада як юриста: щойновідчуєте, щоготові – не мовчіть. Якщоніяковоодразуйти до правоохоронців, можназвернутися до громадськихорганізацій. Вони тежзабезпечуютьпідтримкупостраждалимвід сексуального насильства, зокрема, і юридичну. Ви також можете звернутися по безоплатнуправовудопомогу до системи БПД. Ми допоможемоскластизаяву до правоохороннихорганів та призначимо адвоката, який буде супроводжуватипід час досудовогослідства і розглядусправи в суді. І це не лишеюридична, а й просто дружняпідтримка. Крім того, в нас є мережа партнерів, якихможутьзалучати, якщо, до прикладу, потрібенсупровід психолога. І звісно, до системи БПД можназвернутисяанонімно, щобпроконсультуватися та дізнатися алгоритм подальшихдій. 

Правова система, яка не травмує

Як на мене, надаліукраїнськаправова система ставатиме все більшлюдиноцентричною. Гадаю, нас чекаєствореннячиоб’єднаннярізнихорганів у структури, схожі на модель “Барнахус”. Це модель дружньогоопитуваннядитини, яка постраждалавіднасильства. Фахівці в єдиномупросторіпроводятьопитування, тут же роблять і медичнийогляд, якщо треба, надаютьпсихологічнупідтримку, – і все це за один раз, не викликаючидитинузнову і знову. Адаптувавшизаконодавство, таку модель можназастосувати і для дорослих, якіпостраждаливідсексуальнихзлочинів.  

Чибудутьрепарації для постраждалих

Маємоще один виклик — отриматирепарації. І тут, я певен, Україназробить все можливе. Вже зараз Міністерствосоціальноїполітики та МіністерствоюстиціїУкраїнипрацюють над тим, як отриматикоштивідкраїни-агресора, і як забезпечитивиплатуцихкоштів людям, якіпостраждаливід сексуального насильстваокупантів. Щемають бути ухваленівідповіднізаконопроекти. У світівжерозробиличималомеханізмів для таких справ: десьвиплатибулиодноразовими, десьїхсплачували роками, а десь – і пожиттєво. Покинеможливоспрогнозувати, як і в якомуобсязівиплачуватимутьцікошти. Проте моя думка – репараціїбудуть. 

Щобільше, я впевнений, щооб’єднавшизусилляфахівціврізнихгалузей: юристів, психологів, медиків; зусилляпредставниківдержави та громадського сектору – ми зможемодосягтиспільної мети. А саме – допомогти людям, якіпостраждаливідзлочинівокупантів. Джерело: https://censor.net/ua/b3422010

За інформацією Координаційного центру з наданняправовоїдопомоги.

Оксана Сергієнко -  фахівчиняКоростенського МЦ з надання БВПД



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь