Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО – НІТРАТИ

Дата: 11.05.2023 15:30
Кількість переглядів: 157

 

Весна поволі добігає кінця, і вже зовсім скоро прийде  літо – сезон фруктів та овочів. Ранні їх врожаї ще кілька тижнів тому  з’явилися  на прилавках магазинів та ринків. Користь від вживання таких дарів природи є незаперечною – адже овочі та фрукти є багатими на корисні для організму вітаміни та мікроелементи. Однак разом з корисними властивостями у них одночасно таїться й небезпека у вигляді нітратів. Про  це теж варто пам’ятати – і бути обережними при вживанні свіжих фруктів чи овочів.

 

ЦИФРИ І ФАКТИ

• Нітрати – солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, як тварин так і рослин. Тож харчових продуктів, які не містять нітрати, у природному середовищі не існує.

• Нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу).

• Самі по собі для людини нітрати  безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини.

• Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів - нітрити та нітрозаміни. Вони здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.

• Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років)  -- 2,5 мг на 1 кг ваги.

• Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок, де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

• Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000—3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі — до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60мг/кг.

• У 2022 році фахівцями ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» було взято 680 проб на наявність нітратів у овочах. З  них 26 проб показали відхилення від норми – перевищення допустимого рівня нітратів.

НЕБЕЗПЕКА НАДЛИШКУ НІТРАТІВ В ОРГАНІЗМІ:

1. Порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.

2. Зростає ризик розвитку  патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.

3. Знижується вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.

4. Зменшується кількість йоду в організмі, що призводить до збільшення щитовидної залози.

5. підвищується ризик  виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.

ЯК ЗМЕНШИТИ ШКІДЛИВИЙ ВМІСТ НІТРАТІВ:

• перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);

• після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

• у таких овочах, як огірки -- бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується не лише огірків, а й ранньої моркви та  буряка;

• стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки --  тому їх вживати в їжу не рекомендується;

• при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити;

• не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

• готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ:

синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок;

головний біль;

втома;

зниження працездатності;

задишка;  

серцебиття.

 ЩО РОБИТИ У РАЗІ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ?

• Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.

• Очікуючи на лікаря (або якщо немає можливості звернутися по медичну допомогу) -- промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсолену воду та викликати блювання.

• Після цього прийняти абсорбент. Підійде активоване вугілля.

• Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.

• Щоб прискорити виведення нітратів з організму --  пити багато рідини, особливо зеленого чаю.   Це натуральний нейтралізатор нітратів.

• Якщо це не допоможе – потрібна термінова   госпіталізація.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь