Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

            Обережно, нітрати!

Дата: 04.05.2023 14:56
Кількість переглядів: 80

 

 Щороку, у весняний період на ринки області починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. Адже   продукція, що вирощується в умовах закритого ґрунту  накопичує в собі надлишкову кількість нітратів.

   Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте.

І лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо.  

     Протягом квітня 2023 р. спеціалістами лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Овруцького кооперативного ринку за результатами дослідження було виявлено та недопущено до реалізації 20 кг продукції, що мала перевищення вмісту нітратів, а саме в редисці та пері цибулі.

      Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини  і в цьому немає нічого страшного, адже  згодом частина їх легко виводиться.  Небезпека виникає  тоді, коли спостерігається надлишок   цих речовин. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту  нітрати в процесі хімічних реакцій   частково відновлюються до  нітритів. Останні при надходженні в кров  можуть викликати метгемоглобінемію, а також  пригнічення  активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто інакше кажучи відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок,  діарея.

     Особливо шкідливим перевищення нітратів  в овочевій продукції є для дітей, вагітних жінок, осіб похилого віку, хворих  на анемію, серцево-судинну та дихальну системи.

     Позбутися нітратів  в овочах повністю неможливо, а от зменшити їхню кількість  цілком  можна, зробити це допоможе :

первинна обробка  овочів, тобто видалення качана з капусти, товстих стебел зелені, обрізання огірків з обох кінців, тощо.

промивання вродою та механічна очистка.

вимочування у воді впродовж не менше, як 15-20 хвилин.

варіння або бланшування. При варінні також втрачається велика кількість нітратів. Однак нітрати залишаються у відварі. Тому для варіння весняного овочевого бульйону треба покласти овочі в холодну воду, закип’ятити, злити перший бульйон, залити новим окропом, і далі вже варити за смаком.

створення кислого середовища шляхом додавання лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. В кислому середовищі нітратні сполуки руйнуються.

вживання аскорбінової кислоти перед вживанням ранніх овочів, теж зменшує їх можливу шкоду, оскільки вітамін С гальмує утворення в організмі нітрозамінів.

правильне зберігання (не тримайте овочі й фрукти нарізаними) Салати слід з’їдати одразу, тому що при зберіганні їх, особливо в теплі, також активно відбувається перетворення нітратів в нітрити. При зберіганні  їх в цілому вигляді, кількість нітратів навпаки, поступово зменшується.

     Коростенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області радить споживачам купувати продукти харчування лише в офіційній торгівельній мережі (ринки, магазини), де створені належні умови для реалізації продукції,та  це може гарантувати безпеку харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю. Відділ безпечності харчових продуктів  та ветеринарної медицини   радить покупцям вимагати у продавців якісні посвідчення та інші документи, які гарантують безпеку та якість продукції.
 

Головний спеціаліст відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини                   Ольга Полійчук

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь