Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ВІТАМІН С?

Дата: 03.04.2023 16:32
Кількість переглядів: 130

4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають  аскорбіновою кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму. 

Цифри і факти

Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року,  Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку -- це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .

Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.

Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з'являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.

У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.

Чому важливий вітамін С?

• зміцнює імунну систему;

бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів;

розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;

бореться  з інфекціями;

поліпшує  всмоктуваність заліза;  

захищає  від цинги;

• запобігає захворюванням серцево-судинної системи та  онкології;

контролює рівень холестерину;

знижує  ризик розвитку катаракти;

підтримує функціональний  стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;

• запобігає передчасній  появі  проявів  старіння - зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин.

зменшує тривалість застуди;

прискорює загоєння ран;

• допомагає в лікуванні астми.

 

Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?

сухість шкіри;

болі в м'язах і суглобах;

слабкість волосяних фолікулів;

• втрата ваги;

кровоточивість ясен;

кровотечі з носа;

• тривале загоєння ран.

 

Де знаходиться вітамін С?

Цей вітамін  міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст  у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці.  Також його багато в  апельсинах, грейпфрутах,     броколі та ківі.

В аптеках можна купити  аскорбінову кислоту – це також    вітамін C, просто в дещо іншій формі.

Вміст вітаміну C зменшується, якщо  свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці. 

У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози.  Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність -  тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь