Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

До уваги суб’єктів господарювання! Щодо зберігання пестицидів в сільськогосподарських підприємствах.

Дата: 02.03.2023 10:19
Кількість переглядів: 125

 

      Щороку із приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий урожай.

     Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини. Пестициди забруднюють ґрунти, повітря, водні ресурси, у тому числі підземні водоносні горизонти. При розпиленні пестициди потрапляють на сусідні земельні ділянки, знищують листя дерев та іншу рослинність. Гинуть від пестицидів і комахи. Цілими сім’ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля.

      Оскільки пестициди є токсичними речовинами, законодавством передбачені вимоги до відносин, пов’язаних із державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, торгівлею та безпечним для здоров’я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

          Спеціалісти Коростенського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадують сільськогосподарським підприємствам правила  зберігання пестицидів та вимоги до облаштування їх складів.

      Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах які відповідають ДБН В 2.2-7-98. При відсутності на складах, де зберігаються пестициди та агрохімікати централізованого водопостачання ,- вода повинна доставлятися і зберігатися в спеціальних ємкостях. Обладнання складу душовою установкою є обов’язковим.

      Ширина санітарно-захисних зон для складів встановлюється в залежності від їхньої вмісткості, але становить не менше 200м.

      Склади, на яких зберігаються пестициди,  повинні мати під’їзні дороги з твердим покриттям. Територія складу повинна бути огороджена  мати два виїзди. Вхідні двері складу і брама огорожі повинні замикатися на замок. На дверях повинен бути попереджувальний напис  «СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ».

     Склад пестицидів повинен мати такі секції:

а) загальне відділення для зберігання пестицидів.

б) відділення для зберігання пожежно небезпечних речовин.

в) відділення для надзвичайно небезпечних речовин  (1клас небезпеки)

     Вантажно-розвантажувальні роботи на складах повинні бути механізовані, (електрокари,автонавантажувачі).

      Склади пестицидів обладнуються стелажами і полицями. Препарати, які затарені в пластикові каністри, поліетиленові пакети повинні зберігатися на піддонах, що встановлюються штабелями, а також на полицях і стелажах.

Кількість препаратів, що зберігаються на складі, повинна відповідати тоннажу і не перевищувати реальної потреби.

     Зберігання пестицидів на складах допускається тільки після його погодження  з управлінням державного нагляду за дотриманням  санітарного законодавства  ГУ Держпродспоживслужби  в Житомирській області після отримання санітарного паспорта.  Паспортизація  складу здійснюється щорічно.

      Відповідальність за зберігання і видачу пестицидів несе завідуючий складом, в обов’язки якого входить приймання, розміщення і видача пестицидів. Перебування людей на складі допускається тільки під час приймання і відпуску препаратів, а також при виконанні спеціальних робіт.

      Всі препарати, що поступають на складі відпускаються зі складу,  записуються в журнал приходу витрат. В кінці робочого дня невикористані препарати повинні здаватися на склад, про що роблять відповідний запис у журналі приймання і видачі пестицидів із зазначенням їх кількості.

       Під час перебування на складі забороняється:

-  приймання їжі , пиття, паління.

- робота без спецодягу і засобів індивідуального захисту.

- присутність сторонніх осіб.

       Працівники, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням та застосуванням   пестицидів, мають обовʹязково проходити попередній медичний огляд. До робіт з пестицидами не допускаються особи, які за результатами медичного огляду мають протипоказання за станом здоровʹя.  Кожен працівник повинен мати допуск на право роботи, повʹязаної з транспортуванням, зберіганням  та застосуванням пестицидів та агрохімікатів. Його видають спеціалісти  управління фітосанітарної  безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами та агрохімікатами. Робітники повинні мати медичну книжку з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоровʹя. Особи діяльність яких пов’язана зі зберіганням транспортуванням та застосуванням пестицидів та агрохімікатів повинні мати при собі під час виконання робіт  допуск, медичну книжку і наряд на виконання роботи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь