Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

7 міфів про інсульт

Дата: 10.11.2022 11:29
Кількість переглядів: 115

Інсульт, як важка і небезпечна хвороба, породжує в уяві багатьох людей певні стереотипи  – про те, як лікувати цю недугу. Втім, дуже часто подібні думки є міфами – які не мають нічого спільного з реальністю. Міністерство охорони здоров’я України розвінчує найпоширеніші міфи про інсульт.

Міф 1: Інсульт виникає внаслідок стресів, і ми нічого не можемо зробити, щоб його уникнути

Правда: Фактори ризику інсультів  включають в себе  похилий вік, поганий спосіб життя і медичні проблеми.  Чинники  способу життя, що підвищують ризик інсульту —  куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше 150 хв на тиждень) і ожиріння. До числа медичних проблем відносяться підвищений кров’яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст.), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту в 5 разів!) і високий холестерин. Знаючи   фактори ризику інсульту, можна   розрахувати його імовірність впродовж  найближчих 5- 10 років. Відтак можна  дати пацієнту поради, як зменшити ризик на 50-80%.

Міф 2: Якщо є підозра на інсульт – слід почекати, доки все мине, а потім звернутись до сімейного лікаря.

Правда: Інсульт – це невідкладний стан. Якщо у людини раптово змінилось мовлення, перекосило обличчя або почали погано слухатись рука чи нога на одній половині тіла — слід негайно зателефонувати 103 і наполягати на доправленні у ту лікарню, де є КТ або МРТ.

Міф 3: Діагноз інсульту досвідчений лікар може встановити на підставі огляду,  а крововилив у мозок можна виключити, зробивши хворому пункцію.

Правда: Щоби бути впевненим, що у пацієнта інсульт і виключити інші захворювання мозку (наприклад, пухлину або наслідки травми) — у кожному випадку необхідно зробити КТ або МРТ голови. Навіть дуже досвідчений лікар без томографії не зможе розрізнити тип інсульту (ішемія чи крововилив).

Міф 4: Усім пацієнтам з крововиливом у мозок необхідна операція (видалення гематоми).

Правда: У більшості випадків крововиливу в мозок немає користі від операції та видалення крові. Найкращі результати дає лікування у добре оснащеному відділенні реанімації. Невелику частку пацієнтів, яким все ж необхідна операція – можна визначити на підставі томографії (КТ або МРТ).

Міф 5: При інсульті потрібен спокій, хворого не можна нікуди перевозити.  

Правда: Насправді усі хворі з інсультом якомога швидше мають бути доправлені до лікарні, де можуть отримати необхідну допомогу. Ситуації, коли перевезення в умовах «швидкої допомоги»  може погіршити стан здоров’я пацієнта –  трапляються вкрай рідко.

Міф 6: Щоби запобігти інсульту або  пролікуватися  після хвороби, варто  1-2 рази на рік лягати у лікарню «прокапатись» або почистити судини.

Правда: «Прокапування» немає жодних науково доведених переваг у профілактиці інсульту  –  і не рекомендоване для використання у розвинених країнах.

Міф 7: Після інсульту не можна пити каву.

Правда: Помірне вживання  меленої кави призводить до зменшення ризику інсульту, інфаркту і смерті внаслідок судинного захворювання. Ризик інсульту також зменшують зелений і чорний чай, чорний шоколад (вміст какао не менше 70%, 15-20 г на день) та горіхи (20-30 г на день), а також середземноморська дієта.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь