Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Бюро правової допомоги інформує

Дата: 19.04.2022 14:46
Кількість переглядів: 287

ОГОЛОШЕННЯ – Вишгородська РДА

В умовах воєнних дій людям важко або взагалі неможливо дотримуватися встановлених законодавством строків та вимог до посвідчення важливих документів, зокрема, заповіту.

6 березня прийнято постанову Кабінету Міністрів України №209, якою вносяться до зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. №164 (https://bit.ly/3KyzQ1W), де передбачається:

На час воєнного стану зупиняється перебіг строку для прийняття спадщини

Посвідчення довіреностей та заповітів, засвідчення справжності підпису на документах здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім?я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти

В умовах воєнного стану довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження корпоративними правами) та заповіти військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою з подальшим надсиланням таких заповітів через Генеральний штаб Збройних Сил, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції або його територіального органу для забезпечення їх реєстрації нотаріусами в Єдиному реєстрі довіреностей, Спадковому реєстрі.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД

На період дії воєнного стану забороняється нараховувати пеню та штрафи за несвоєчасну або неповну сплату житлово-комунальних послуг.

Також заборонено припиняти надання таких послуг за їх неоплату або оплату не в повному обсязі.

Відповідна постанова Уряду від 5 березня 206 застосовується з 24 лютого.

Водночас воєнний стан не звільняє від обов'язку сплачувати комунальні послуги. Заборгованість все одно доведеться гасити, тож за можливості слід оплачувати рахунки.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД

21.03.2022р року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо визначення обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння та забезпечують бойовий імунітет в умовах дії воєнного стану» (https://bit.ly/36TaZYa), яким зокрема внесено зміни до Закону України «Про оборону України».

Ухвалення цього закону обумовлено необхідністю правового захисту військового командування, військовослужбовців, добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил, працівників правоохоронних органів, які відповідно до своїх повноважень беруть участь в обороні.

Бойовий імунітетце звільнення від відповідальності, у тому числі кримінальної, за:

втрати особового складу;

втрати бойової техніки чи іншого військового майна;

наслідки застосування збройної та іншої сили.

Особлива умова для звільнення від відповідальностівтрати настали під час відсічі збройної агресії проти України або ліквідації (нейтралізації) збройного конфлікту, виконання інших завдань з оборони України і настання таких втрат неможливо було передбачити або які охоплювалися виправданим ризиком. Під час таких дій можуть бути використані будь-які види зброї.

На кого поширюється бойовий імунітет?

військове командування;

військовослужбовців;

добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

працівників правоохоронних органів, які беруть участь в обороні України;

цивільних осіб, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії.

Також слід памятати, що на відміну від загарбника, ми залишаємося цивілізованим суспільством та зобовязані неухильно дотримуватися законів та звичаїв війни, застосування збройної сили та норм міжнародного гуманітарного права.

Тому, у разі, якщо особа вчиняє катування, вбивства, порушує закони та звичаї війни, йде на невиправданий ризик, що призводить до загрози для життя інших людей або загрозу екологічної катастрофи тощо, вона підлягає відповідальності на загальних засадах.

Бойовий імунітет не поширюється на випадки порушення законів та звичаїв війни.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД

Якщо працівники не мають можливості дістатися до робочого місця та специфіка роботи передбачає можливість виконання робочих обов’язків у віддаленому режимі, роботодавець може перевести їх на дистанційну роботу.

Якщо дистанційна праця неможлива, доцільно оформити щорічну або соціальну відпустку. Працівник може піти також на необмежений період у відпустку без збереження заробітної платні.

Варто враховувати:

відпустка за власний рахунок надається за згодою сторін з ініціативи працівника. Примусове відправлення працівників роботодавцем вважається порушенням трудового законодавства (стаття 172 Кримінального кодексу України);

перебування у такій відпустці не включається до 15 календарних днів, передбачених законом, оскільки до 31 березня 2022 року діє карантин, запроваджений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Якщо дистанційна праця неможлива і працівник не згоден на оформлення відпустки, може бути оформлений простій.

Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Якщо працівника було мобілізовано, за ним закріплюються місце роботи та посада, а також зберігається його середній заробіток.

Роботодавець після отримання відповідних підтверджуючих документів має видати наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку, місця роботи та посади.

Аналогічно робоче місце або посада зберігається за працівниками, яких залучено до суспільно корисних робіт. Порядок залучення працездатних осіб в умовах воєнного стану до суспільно корисних робіт та питання їхнього соціального захисту з урахуванням вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначаються Кабінетом Міністрів України.

Якщо зв’язок із працівником втрачено, роботодавцю рекомендовано табелювати його відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»). Після з’ясування обставин та виявлення, що причини були поважні, можна скорегувати табель кодом «І» («інші причини неявки»).

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь