Гладковицька громада

Житомирська область, Коростенський район

Мітинг-реквіум у Чорнобильському парку м.Овруч до 35 річниці аварії на ЧАЕС

Дата: 12.05.2021 23:33
Кількість переглядів: 1986

Гірчить Чорнобиль крізь роки

Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня.
Тривожна ніч. Здригнулася земля.
Невинно  вишні  чарували цвітом,
А вибух все навколо спопеляв…

Марія Яновська

26 квітня 1986 року – для всього світу - день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, а для українського народу в цей день смерть чорнобиля відкрила свій рахунок і забрала найкращих. Людство дізнається їх імена згодом . В ту ніч в нерівну боротьбу з невидимим ворогом першими вступили пожежники та працівники атомної станції. Саме в цей день, 26 квітня, «мирний» атом приніс лихо, якого людство ще не знало. Всього участь у гасінні пожежі на ЧАЕС брали сотні тисяч осіб. Усі вони отримали високі дози радіації, але саме завдяки їм вдалося врятувати світ. І це не голослівний вислів, а констатація фактів.

Та скільки життів забрав Чорнобиль? Тисячі, мільони, а може, значно більше? Скільки забрав здоров’я? І скільки ще часу буде нагадувати про себе?... В цей день тривожні дзвони Чорнобиля лунають не тільки над Україною, бо ця жахлива біда торкнулася своїм чорним крилом та залишила страшний відбиток на долі та здоров’ї мільйонів людей по всьому світу. А скільки територій земель зазнали радіоактивного забруднення як в Україні та прилеглих до неї держав, так й інших далеких від нашої неньки країн. І навіть через десятки років нам, українцям, Чорнобиль нагадує нам про той страшний день десятками вимерлих населених пунктів, де життя людей так і не відродилося, куди з надією по весні ще повертаються птахи і в’ють гнізда на деревах, що виросли на місцях зруйнованих часом людських будівель, де топчуть стежки, по яких раніше бігали діти, лісові звіри, де будують свої багатоповерхівки мурахи…

Чарівне наше Полісся, рідна древлянська земля, яка так постраждала від трагедії на ЧАЕС, зі смутком дивиться на нас своїми голубими очима-озерами, багатими лісами, зоріє пам'яттю пращурів, кричить пусткою покинутих обійсть, плаче самотою...

Землі Гладковицької громади чи не найбільш зазнали радіоактивного ураження серед громад Житомирської області

Нині 78 відсотків території громади полів і лук, лісів і озер, річок і ставків уражені тяжкою невидимою хворобою , яка залишається незагоєною виразкою на лоні природи.

Жителі 17 сіл і селищ цих територій в перші ж роки після страшної трагедії назавжди покинули рідні домівки, обжиті місця, могили батьків, дідів-прадідів.

На 22 відсотках придатної для проживання території із 11 населених пунктів громади лише 3 села віднесено до «чистої» зони (колишня 4 зона радіоактивного забруднення). Інші ж 8 населених пунктів до 3-ї зони радіоактивного забруднення.

На території Гладковицької громади нині проживає 78 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 14 ліквідаторів, яким встановлено інвалідність, пов’язано з наслідками ліквідації аварії. Ці люди заслуговують особливої уваги і подяки, бо ціною власного здоров’я ці прості герої зберегли не тільки життя і здоров»я наших земляків, а й міліонів людей з усього світу. Вшановуючи подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які свідомо пішли на смертельну боротьбу з невидимим ворогом виконавчим комітетом Гладковицької сільської ради виділено (надано) їм всім матеріальну допомогу з бюджету сільської ради загальною сумою 46 тисяч гривень. З метою виявлення проблем цієї категорії людей та збору необхідних документів для здійснення виплат разової допомоги працівниками сільської ради було здійснено обстеження умов прорживання окремих ліквідаторів. Пенсіонеру-лівкідатору Чорнобильської катастрофи Барановському Михайлу Миколайовичу, жителю с.Товкачі оголошено також Подяку Гладковицької сільської ради за участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, проявлену при цьому мужність та самовідданість та у зв’язку з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. Бюджетом сільської ради на 2021 рік передбачені кошти на соціальний захист цієх категорії осіб.

Пам’ятаємо про всіх славних людей, які боронили нашу землю- годувальницю від невидимого ворога та боролися за збереження нашого рідного поліського краю. Світла пам'ять ліквідаторам, яких вже немає.

На виконання Указу Президента України №556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічногї безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи» , розпорядження КМУ від 24.02.2021 року №170-р «Про затвердження плану заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» , усвідомлюючи відповідальність перед тими людьми, що приборкали жерло чорної смерті, вшановуючи самовідданий вчинок ліквідаторів наймасштабнішої в історіі світової атомної енергетики катастрофи Гладковицька сільська рада долучилась до проведення різних заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

Для вшанування пам’яті загиблих ліквідаторів аварії та тих, хто ціною власного здоров’я рятували людство від згубних наслідків «мирного атому», проведені відповідні заходи, а саме в закладах загальної середньої освіти заплановано та проведено відео-лекторії: «Чорнобильська катастрофа”, ‘’Казка про Чорнобиль”; уроки пам'яті ‘’Чорнобильський дзвін’’, “Дзвони Чорнобиля”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь